Veelgestelde vragen

Als er een probleem is met Woordkasteel, kijk ook even hier bij de 'Veelgestelde vragen'.

 

Het spel Schatkamer werkt ineens traag onder Windows 10.

Oorzaak:

Na
de z.g. 'Anniversary update' van Windows 10 werkt DirectX 9 niet meer goed.
Schatkamer gebruikte DirectX 9 voor de 3D animaties.
We hebben nu een nieuwe versie van Schatkamer die wel goed werkt onder Windows 10.
Download Woordkasteel opnieuw om deze versie te krijgen.
 

Het spel Voedertijd komt met een foutmelding.

Bij het starten van het spel 'Voedertijd' komt één van de volgende foutmeldingen:
- "Dit spel is niet geschikt voor deze computer. Reden (bijv): Driver niet te laden, etc!"
- "Voedertijd werkt niet meer. Er wordt naar een oplossing voor het probleem gezocht."

Mogelijke oorzaak:
Het spel 'Voedertijd' gebruikt DirectX 11 voor de 3D effecten. DirectX 11 is een hulpprogramma van Microsoft dat normaal gesproken al op de computer is geïnstalleerd. Als dat toch niet het geval is kun je het downloaden bij Microsoft via deze link:
 http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=8109
DirectX 11 werkt vanaf Windows Vista met SP2 (dus niet meer onder XP).
Het is natuurlijk altijd mogelijk om ons te mailen:
E-mail:Woordkasteel

 

Het geluid doet het niet.
Situatie: Je kunt de spelletjes gewoon spelen alleen als er een geluid moet worden afgespeeld, lukt het niet.

Controleer eerst even of er een speakertje-icoontje op de taakbalk staat, zo ja open dit en kijk of het volume niet op ‘dempen’ staat of helemaal uit. Kijk ook even of de boxen of de koptelefoon wel op de juiste manier zijn aangesloten.
Als dit allemaal het geval is, kijk dan eens op de plek waar alle uitgesproken woorden horen te staan: de map wkasteel\data. Hier moeten een stuk of 200 bestanden staan die de extensie "windows audiofile" hebben, kortom: bestanden die eindigen op ".wav".
Dubbelklik hier eens op zo'n bestand en luister of je nu wel geluid hoort. Zo ja, dan is er iets mis met de verwijzingen naar deze map.
Zoek in dat geval het bestandje "spellen.ini" op in de map wkasteel, open het met kladblok en kijk wat er staat achter "Data=". Als hier geen wkasteel\data achter staat (of .\data) maar een hele andere plek op de computer, dan betekent dat, dat Woordkasteel hier zijn geluiden, woordenlijsten en plaatjes gaat zoeken.
Als dit allemaal in orde is, is er mogelijk iets aan de hand met de besturingssoftware van de geluidskaart. Een update hiervan zoeken op internet is dan een optie.
 

Woordkasteel kan de woordenlijsten, resultaten en/of namenlijsten niet vinden:
De programma’s in Woordkasteel zoeken de woordenlijsten, plaatjes en geluiden op de plek die staat vermeld in het bestand “Spellen.ini” achter “Data =”.
Dit bestand kun je openen met kladblok en het pad achter “Data =” eventueel aanpassen naar de plek waar de woordenlijsten, plaatjes en geluiden werkelijk staan.  Pas dan wel op dat je het bestand niet verknoeit, maak desnoods even een reserve kopie

Hier een voorbeeld van een stukje uit het bestand "Spellen.ini"
Woordkasteel staat hier op 'D' geïnstalleerd.

[Spellen]
Data=D:\wkasteel\data

Resultaten=D:\wkasteel\result
Namen=D:\wkasteel\namen

Er kan hier ook een z.g. relatief pad staan. De data, resultaten en namen woorden dan gezocht in de mappen die in de map wkasteel staan.

data=.\data
Resultaten=.\result
Namen=.\namen
 

Kan Woordkasteel in een netwerk draaien?
Woordkasteel kan prima in een netwerk draaien. Je kunt kiezen of je alles op de server zet of alleen de resultaten, namenlijsten en data. Kijk ook op de Download-pagina voor een simpele netwerk-installatie.
 

Het programma is niet te downloaden.
Klik op de download-pagina op het kasteel met de tekst “Download Woordkasteel” om het programma te downloaden. Het kan wel eens voorkomen dat er niets gebeurt als je hierop klikt, dan is het even druk bij de provider. Wacht dan even enkele minuten. Dan verschijnt alsnog het downloadvenster.
Ook kan het een hele enkele keer voorkomen dat je aan het downloaden bent, terwijl wij net een nieuwe versie op de site aan het zetten zijn. Dit kan resulteren in een setup bestand dat corrupt is. Bij het installeren geeft dit een foutmelding. Download in zo'n geval opnieuw.
 

Na het downloaden is het installatieprogramma niet te starten.
Het kan zijn dat er iets mis is gegaan met het downloaden waardoor het installatieprogramma beschadigd is geraakt. Download in zo'n geval opnieuw.
Woordkasteel is gemaakt voor Windows. Als je een Apple hebt, zal het installatieprogramma niet starten, kijk in dat geval in de sectie "Werkt Woordkasteel op een Mac". Er zijn wel mogelijkheden om het dan toch te werkend te krijgen.
 

Wat kost Woordkasteel?
Woordkasteel is helemaal gratis.
 

De woordenlijsten zijn niet aanwezig in het keuzescherm.
Nadat je het leerlingprogramma hebt geopend, is het rechtervak onder woordenlijsten helemaal leeg in plaats van gevuld met woordenlijsten.
Dit kan de volgende oorzaken hebben:

1. Je hebt geen toegangsrechten in de map wkasteel\data. Ga naar “Deze computer” en blader naar de map wkasteel\data. Klik rechts op de map “data” kies voor “eigenschappen” en “beveiliging” en geef iedereen tenminste leesrechten. In de map “resultaten” moet iedereen schrijfrechten hebben, er moeten immers resultaten weggeschreven worden. Om rechten uit te delen moet je wel zijn ingelogd als beheerder.
2. De Woordenlijsten staan op de verkeerde plek.
De woordenlijsten moeten staan op de plek waar in het bestand “Spellen.ini” naar verwezen wordt. Meestal is dit de “data” map onder woordkasteel. Het bestand “Spellen.ini” vind je in de map wkasteel. Het is met kladblok te openen. De regel “Data=” verwijst naar de plek van de woordenlijsten, plaatjes en geluidsbestanden.
3. De woordenlijsten zijn helemaal niet aanwezig.
Eigenlijk kan dit alleen voorkomen als er met installeren iets is fout gegaan. Om te controleren of de woordenlijsten ergens op de computer rondzwerven, kun je het beste de zoekfunctie van Windows gebruiken (Start-> Zoeken-> Bestanden en mappen) en een bestaande woordenlijst intypen bv. "aai-4.spe". Als deze ergens staat, staat de rest er waarschijnlijk ook. Zet ze dan in de Data-map onder de map Wkasteel.
4. Als de drie dingen hierboven niet helpen om het probleem op te lossen, mail ons dan.


Ik heb alles gedownload, maar kan het programma niet terugvinden.
De programma's kun je terug vinden onder het startmenu. Ga naar  Start-> Programma's-> Woordkasteel. Hier staan de 5 programma's van Woordkasteel. 
In Windows 8 vind je Woordkasteel terug op één van de tegeltjes.
Je kunt Woordkasteel ook starten door te bladeren naar de installatiemap "wkasteel".
Hier in staan 5 uitvoerbare programma's.

Spellen.exe Dit is het leerlingprogramma
Leraarsk.exe Dit is het lerarenprogramma
Toetskasteel.exe Dit is het leerlinggedeelte van Toetskasteel
Toetsleraar.exe Dit is het lerarengedeelte van Toetskasteel
Wkasteel.chm Dit is de handleiding

Je kunt van deze 5 programma's evt. snelkoppelingen maken naar het bureaublad.
 

Kun je zelf woordenlijsten maken?
Het lerarenprogramma biedt uitgebreide mogelijkheden tot het zelf maken van woordenlijsten, evt. voorzien van geluid, plaatjes,  zinnen en lettergrepen. Wil je je woordenlijsten publiceren, zodat andere mensen ze ook kunnen gebruiken, mail ze dan naar ons. Klik hier om te zien wat andere mensen al gemaakt hebben.
 

Kun je zelf toetsen maken?
De toetsen verwijzen naar 9 afzonderlijke toetsbestanden. Deze staan in de map Wkasteel\data en eindigen op ".toe".
Er is helaas (nog) geen gebruiksvriendelijke manier om zelf toetsen te maken. Met verstand van zaken zou iemand wel in staat kunnen zijn om nieuwe toetsbestanden te maken. 
 

Werkt Woordkasteel onder Windows 10?
Woordkasteel is uitgebreid getest onder Windows 10.
 

Werkt Woordkasteel vanaf een Linux server?
In een netwerk met Linux op de server en Windows op de werkplekken kun je gewoon Woordkasteel op de Linuxserver zetten en gebruiken op de werkplekken.
 

Woordkasteel met Linux (Ubuntu) op de werkplekken.
Woordkasteel werkt ook op Ubuntu met WINE, op het spel "Voedertijd" na. Voor Voedertijd is namelijk DirectX 11 nodig. Dat is in de huidige stabiele versie van WINE (1.6) nog niet werkend. Binnenkort komt hier wel ondersteuning voor.
 

Hoe kan ik de leerlingen leestekens (zoals trema's) in een woordenlijst laten gebruiken?
Er zijn hier twee manieren voor.
1. (Het toetsenbord moet hiervoor op VS-internationaal staan). Type op het toetsenbord het gewenste leesteken gevolgd door de letter waar het boven moet komen.
2. Gebruik de linker ALT toets gevolgd door een nummercode op het nummerieke toetsenbord.
Kijk voor de codes hieronder.

é ALT 130
ê ALT 136
ë ALT 137
è ALT 138
ï ALT 139

Omdat veel programma's op deze manier werken, hebben we ervoor gekozen om de leerlingen het ook op deze manier aan te leren.
 

De geluidsrecorder komt met een foutmelding bij het starten (onder Windows Vista en Windows 7).
Vanaf Windows Vista wordt een andere geluidsrecorder meegeleverd met Windows. Deze vinden we echter minder geschikt voor het opnemen van spellingwoorden, omdat de geluiden na het opnemen niet meer te bewerken zijn. Om dit op te lossen, leveren we vanaf heden met Woordkasteel de oude geluidsrecorder mee (Sndrec32.exe).
Een beetje jammer is wel dat dit programmaatje nu met een foutmelding komt bij het starten onder Vista. Als je de foutmelding wegklikt, kun je er trouwens wel gewoon mee werken. Wil je helemaal geen foutmelding meer, voer het programma Sndrec32.exe (in de map wkasteel) dan éénmalig uit als Administrator (rechtsklikken, uitvoeren als administrator).
 

Werkt Woordkasteel ook op een MAC?
Woordkasteel is niet gemaakt voor  de Mac.
Er zijn echter wel  mogelijkheden om het toch werkend te krijgen via  Bootcamp of Parallels.
Op de volgende websites wordt het een en ander uitgelegd:

http://www.computeridee.nl/achtergrond/windows-op-een-mac-het-beste-van-twee-werelden/

http://www.parallels.com/eu/products/desktop/?src=r&pd11&gclid=Cj0KEQiA96CyBRDk5qOtp5vz8LkBEiQA6wx8MKDMWIrafRWBtv1R8WLqoOwPIMu5PLBPgY5HtyXy5gwaAq6e8P8HAQ

https://www.apple.com/nl/support/bootcamp/


Kun je Woordkasteel draaien vanaf een USB stick?
Ja dat kan.
Verplaats de hele map wkasteel met inhoud naar een USB stick en alles zal gewoon werken.
Als er toch problemen zijn met de werking van Woordkasteel, dan kan dat komen door een instelling in het bestand "spellen.ini"
Het bestand "spellen.ini" vind je in de installatiemap van Woordkasteel (wkasteel). Open het met kladblok en kijk onder het kopje [spellen]controleer of er hier relatief pad staat zoals in het voorbeeld hieronder.

[spellen]
data=.\data
Resultaten=.\result
Namen=.\namen

 

Bij het starten van Woordkasteel over een netwerk krijg ik de melding dat er niet geverifieerd kan worden wie dit bestand heeft gemaakt.
Dit kun je op meerder manieren oplossen.

Manier 1:
Klik op de werkplekken met de rechtermuisknop op de snelkoppeling van Woordkasteel, vervolgens te klikken op de knop ‘Eigenschappen’ -> ‘Geavanceerd’. Zet nu het vinkje “Uitvoeren als Administrator" aan.
Je krijgt nu de melding niet meer.

Manier 2:
(Geldt voor alle snelkoppelingen op het bureaublad)
Ga op alle werkplekken naar Internet Explorer.
In het menu: Extra -> Internetopties -> Beveiliging -> Lokaal intranet -> Websites -> Geavanceerd.
Voeg toe file://[naam van de server]
 

Netwerkverbindingen in combinatie met User account control.
Vanaf Windows Vista is standaard User Account Control (UAC) actief.
Stel dat je als gebruiker net een netwerkdrive hebt aangemaakt naar een installatieplek op de server (b.v. P).  en je wilt Woordkasteel daar gaan neerzetten.
Dan kan het zijn dat je de volgende melding van Windows krijgt: "Uw toestemming is nodig om door te kunnen gaan".
Na het klikken op "Ja" is de zojuist aangemaakte netwerkverbinding niet meer zichtbaar. Dit komt omdat je nu een z.g. 'Elevated user' bent en niet meer de oorspronkelijke gebruiker die de netwerk drive heeft aangemaakt.
Dit is als volgt op te lossen:

1. Gebruik voor de installatie een UNC pad zoals b.v.: \\servernaam\programs\wkasteel.
2. Installeer Woordkasteel zittend achter de server.
3. Pas een key aan in het register, zodat de netwerkdrive zichtbaar blijft. Zie hiervoor dit artikel.
 http://technet.microsoft.com/en-us/library/ee844140(v=ws.10).aspx
4. Maak de netwerkdrive ook aan als zijnde admin.
5. Zet User account control (UAC) uit. Ga hiervoor naar: Configuratiescherm -> Gebruikersaccounts -> Instellingen voor gebruikersaccountbeheer wijzigen -> Geen melding weergeven.
 

Hoe kun je Woordkasteel weer verwijderen?
Als je Woordkasteel van de computer wilt verwijderen, Gooi dan de map wkasteel met inhoud weg en verwijder de snelkoppelingen.